سؤال:

آیا ممکن است نتیجه‌ درمان که از فرادرمانی حاصل می‌شود؛ به‌خاطر تلقین باشد؟

(آخرین ویرایش: چهارشنبه، 10 آبان 1402، 5:31 عصر)
پاسخ:

خیر! در وهله اول باید گفت که تلقین، تکنیکی است که در مقوله هیپنوتیزم به‌کار گرفته می‌شود و تعریف علمی دقیقی دارد مبنی بر اینکه در پروسه هیپنوتیزم، در صورتی‌که هیپنوتیزور بتواند به ناخودآگاهی فرد نفوذ کند؛ اطلاعات و پیام‌هایی را از طریق کلام، در ناخودآگاهی فرد ثبت می‌کند که به این پیام‌ها تلقین گفته می‌شود. این در حالی‌ است که تنها درصد کمی از افراد، تلقین‌پذیر هستند و به همین دلیل، مقوله تلقین در خودِ هیپنوتیزم نیز یک امر عام نیست در حالی‌که فرادرمانی یک روش عام است که همه انسان‌ها می‌توانند از آن بهره‌مند شوند. همچنین در فرادرمانی از کلام و یا هیچ تکنیک دیگری استفاده نمی‌شود. 

گاهی نیز منظور استفاده از کلمه «تلقین» در این پرسش، معنای عام آن است. به این معنا که شخص با تصور اینکه کار درمانی روی او‌ در حال انجام است؛ با همان تصور، بهبود می‌یابد. در این مورد بعضا نیز از دارونماهای موسوم به پلاسبو Placebo استفاده می‌شود. با توجه به اینکه در فرادرمانی از هیچ وسیله و ابزاری استفاده نمی‌شود؛ این مورد نیز در خصوص فرادرمانی صدق نمی‌کند.

همچنین با توجه به اینکه در گزارش‌های درمان فرادرمانی، موارد متعددی از درمان نوزادان، کودکان و افراد اغمایی موجود است؛ به‌طور کلی مقوله تاثیر تلقین در فرادرمانی، هم در معنای خاص و هم در معنای عام آن منتفی می‌باشد.        


» پرسش و پاسخ نظام قدیم